Domotica

De wensen voor eenvoudig installeren, eenvoudiger bedienen, duurzaamheid, hoogste kwaliteit en aantrekkelijk design worden steeds veelzijdiger. Door het toepassen van huis- en gebouwautomatisering kan een installatie met méér mogelijkheden eenvoudiger aangelegd worden.

Het geïntegreerde automatiseringssysteem zorgt namelijk voor een verhoging van gemak, comfort, veiligheid en energiebewustzijn. Deze integratie van geautomatiseerde functies noemen we domotica

.

Domotica verhoogt het leefcomfort in uw woning en draagt op een efficiënte wijze bij aan slim wonen en werken. Bij domotica draait het niet alleen om de integratie van techniek in de woning (verwarmen, ventileren, verlichten, etc.), maar ook om de integratie van diensten en service van buitenaf naar de woning toe (alarmeren, telefoneren, televisie kijken, etc.). Door deze combinatie van techniek en diensten te gebruiken op iedere plek en op ieder tijdstip dat het de bewoner past, wordt de kwaliteit van wonen en leven verhoogd.

Uw woonwensen
Huis- en gebouwautomatisering is mogelijk in alle vertrekken van uw woning of gebouw. Wanneer u besluit uw huis of gebouw  te automatiseren, is het belangrijk om, voordat u gaat bouwen of verbouwen na te denken over uw persoonlijke woonwensen. Het gaat hierbij in de eerste plaats niet om de techniek maar om uw persoonlijke leef of werksituatie. Vanuit deze woonwensen kunt u dan een systeem kiezen dat bij u past en hier de (domotica)techniek op afstemmen. Huisautomatisering speelt in op de vraag naar efficiënt energiegebruik, luxe en comfort, zorg en veiligheid.


Een aantal voorbeelden:

 • Door domotica te integreren, wordt het wooncomfort en gebruiksgemak verhoogd. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer die ’s ochtends al lekker warm is of aan lichtknoppen waarmee u de verlichting precies zo regelt zoals u wilt, in verschillende sferen in verschillende ruimten.
 • Veiligheid is enorm belangrijk, zeker in huis. Zoals bij de controle of alle deuren wel op slot zijn gedaan. U ligt al lekker in bed, maar u twijfelt. Met één druk op de knop kunt u alle deuren en sloten vergrendelen.
 • Installaties verbruiken energie. Alleen gaat domotica veel bewuster en slimmer om met energie. Lampen branden niet waar het niet nodig is en de vergeten verwarming wordt automatisch uitgeschakeld als u het huis verlaat. Slim en energiezuinig.
 • Door bewegingsensoren ziet uw huis waar u loopt en kan het, letterlijk en figuurlijk, het licht voor u aandoen. Ook heeft uw woning het in de gaten wanneer onverlaten proberen in te breken. Of als er onverhoopt brand ontstaat in huis. Wanneer u met vakantie bent, kunt u het systeem zo instellen dat het lijkt alsof u wel thuis bent, bijvoorbeeld door op gezette tijden verschillende lampen aan of uit te doen.
 • Mocht het nodig zijn, dan voert het slimme systeem de nodige acties uit. Het alarm gaat af, de binnen- en buitenverlichting gaat aan en, bijvoorbeeld bij brand, gaat alle verlichting aan zodat u en uw gezin moeiteloos de weg naar buiten kunnen vinden.
 • De kwaliteit van de lucht en temperatuur in huis wordt continu gevolgd en desnoods aangepast. Voor uw veiligheid en comfort.
 • Wanneer het systeem waarneemt dat er iets gedaan moet worden, gebeurt dat wat nodig is. Zo krijgt u een melding als 
  bijvoorbeeld de stroom van uw diepvries is uitgevallen.
 • Met domotica kan uw huis kijken en zien wat er binnen en buiten gebeurt. Zo gaat het licht in de hal automatisch aan als u de voordeur opent. Voor uw veiligheid en comfort.
 • Het regelen van verlichting door het selecteren van een lichtscené of dimmen van bepaalde lampen via een touchscreen.
 • Als er aangebeld wordt kan automatisch de muziek gemute worden of de film/televisieuitzending op ‘pause’.
 • Gordijnen en zonwering kunnen automatisch sluiten in tijden die uzelf instelt.
 • Als u op vakantie bent, kan er een aanwezigheidsimulatie gegenereerd worden, zodat het net lijkt of u thuis bent.

Klimaatbeheersing met domotica
‘s Morgens douchen in een behaaglijke badkamer. ‘s Winters na het werk binnenkomen in een verwarmde woonkamer. De slaapkamer als studeerruimte, dus tijdelijk verwarmt, en daarna weer uit? Maar ook: geen verwarming, koeling en ventilatie aan laten waar dat niet nodig is. Geen ongewenste geurtjes uit de sanitaire ruimtes. Kortom: geen onnodig energieverbruik en toch optimaal behaaglijk. En dat alles zonder dat u er iets van merkt. Want het verloopt geheel geautomatiseerd dankzij uw eigen domoticasysteem. 

Domotica wordt voornamelijk gebruikt door particulieren die een huis gaan bouwen of aan het verbouwen zijn. Maar ook bij woningcooperaties, kantooromgevingen en in de zorg worden domotica oplossingen toegepast.

Domotica bij nieuwbouw
Huis- en gebouwautomatisering speelt in op de vraag naar flexibiliteit, toekomstbestendigheid, efficient energieverbuik, luxe en comfort, zorg en veiligheid. Door gebruik te maken van domoticatechnieken die inspelen op efficiënt energiegebruik besparen huis- en gebouweigenaren eenvoudig geld.

Voordat u start met bouwen is het belangrijk om vooraf goed na te denken over uw persoonlijke (toekomstige) woonwensen en verwachtingen van de nieuwe woning. Vanuit deze woonwensen kunt u oplossingen kiezen die bij u passen. Tijdig na denken over de automatisering van uw pand voorkomt onnodig breekwerk achteraf. Zo kunt u nu al ruimte maken voor leidingen en kabels.

Domotica verhoogt het leefconfort en draagt op een efficiënte wijze bij aan slim wonen en werken. U kunt bij’ domotica’automatisering denken aan veiligheid, maar u kunt domotica ook toepassen om energie te besparen en uw woning duurzamer te maken. Vanuit dat oogpunt loont het zeker om domotica voorzieningen in uw nieuwbouw of renovatiewoning toe te passen. Door gebruik te maken van domoticatechnieken, die inspelen op efficiënt energiegebruik, bespaart u naast energie ook geld.

Domotica bij renovatie
Bij het renoveren of verbouwen van bestaande woningen is het vaak lastiger om de hele woning van de benodigde leidingen te voorzien. Fabrikanten spelen hier op in door domoticasystemen te ontwikkelen die gebruik maken van radiofrequentie of infrarood.

Domotica via iPhone

Tot op heden is het mogelijk om met uw iPhone de domotica binnen in uw huis te regelen.  De domovea iPhone app maakt gebruik van de bestaande wifi-verbinding en koppelt de iPhone aan de domovea-server in de woning. De app past zich volledig aan de configuratie in de server aan. Elke wijziging die de installateur aanbrengt in de domovea-server, wordt automatisch geactualiseerd in de domovea-app. Voor wereldwijde bediening gebruikt de app een mobiele internetverbinding en een gebruikers-account op het domovea-internetportaal.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen